Не гострі з невеликими заглибленнями по краях леза ножі для риби не призначені для різання. З їх допомогою відокремлюють філе від кісток. При сервіруванні столу в парі з ножем зазвичай використовують спеціальну вилку, якою підтримують шматочок риби. Перший прилад беруть у ліву руку, другий — у праву.
Види рибних ножів
Крім приладів, призначених для користування за столом, існують інші варіанти, що вирішують різні завдання. Серед них слід виділити:
- Особливі ножі для розділення рибної туші на філе. Інструменти відрізняються впізнаваною формою і мають конкретні властивості, які виділяють їх серед аналогічних приладів.
- З метою видалення рибної луски застосовують спеціальний ніж для чищення, що має тонке з невеликим вигином лезо.
- Більш великий інструмент, призначений для нарізки разом з хребтом, видалення голови. Лезо у нього дещо товще.
Найбільш поширені варіанти — нарізка туші та філейні. Перші — універсальні, застосовуються при різних операціях, у тому числі й нарізці філе. Основа леза у нього тупа, ріжуча кромка гостра, що дозволяє без зусиль видаляти плавники, хвіст, голову, розпорювати черевину. Обух тут широкий, що забезпечує натиск на тушу, яка має великі кістки. Довжина клинка зазвичай становить від 150 до 240 мм.
Філейний рибний ніж виглядає інакше і не є універсальним. До його особливостей належить вузьке подовжене лезо особливої форми, схожої з листком верби. Клинок досить довгий — 200-300 мм.
Особливості вибору
При виборі інструменту слід розглянути всі варіанти. Головний критерій — зручність у роботі з ним. Компактну модель, розміром до 150 мм, раціонально придбати, коли частіше доводиться мати справу з невеликою рибою. Під великі туші підійде інструмент довжиною 150-300 мм.
Якщо лезо виконане з низьковуглецевої сталі, довго воно працювати не буде, швидко затупиться і деформується. Мінімальний кут заточування становить 15⁰. Високовуглецева сталь з добавками у своєму складі робить інструмент стійким до корозії.
В інтернет-магазині компанії «Баритон» можна вибрати рибний ніж для сервірування столу від авторитетного виробника Eternum. У запропонованому асортименті ідеально поєднуються такі важливі якості, як міцність, гнучкість, інші параметри. Специфічні пристосування, до яких належать рибні ножі, не тільки спростять процес підготовки, але й виконають важливу функцію при презентації страви.