Коктейлі оцінюють не тільки за смаком, але й за зовнішнім виглядом. Залежно від інгредієнтів, ступеня змішування, температури напоїв підбирають і келихи для коктейлів, дизайн яких ретельно опрацьований з урахуванням того, що подається в них. Щоб оригінально подати напій, надати йому особливого шарму бармени використовують різноманітні прикраси.
Ємності для подачі коктейлів
Красиво, стильно виглядатиме будь-який коктейль у тендітному келиху. Напій з соломинкою для дегустації виглядає особливо ефектно. Оригінальні коктейльні келихи від ARCOROC, види яких у великому асортименті представлені в інтернет-магазині компанії «Баритон», повинні бути привабливі зовні.
Ідеально виглядають тонко дзвінкі прозорі тонкостінні келихи. Вміст у них виглядає в найкращому світлі. Для дому достатньо невеликого набору посуду для коктейлів:
- арманьяка;
- лате, айріш-кава;
- «маргарити»;
- білого, червоного вина;
- мартіні.
Високі циліндричні склянки для коктейлів об'ємом близько 270 мм застосовують при подачі напоїв газованих або приготованих на базі міцного алкоголю. Для мартіні, складного напою на основі вермуту, використовують посуд на тонкій ніжці. Витончені келихи для мартіні мають чашу, що нагадує трикутник або конус.
Оригінальна подача коктейлів
Прикраси часто підкреслюють склад напоїв, надають їм оригінальності. Вони являють собою поєднання як їстівних деталей, так і неїстівних. Існує перелік напоїв, дизайн яких строго визначений, але келихи фужери для молочних коктейлів прикрашають довільно.
Іноді оформлення напоїв допомагає їх розрізнити. Так, важко відрізнити один від одного «Американо» і «Негроні», тому перший прикрашають цедрою лимона, а другий гарнірують скибочкою апельсина. Для подачі «Драй Мартіні» застосовується коктейльна чарка з колотим льодом, прикрашена оливкою. Вміст складається з джина (8 частин), сухого вермуту (2 частини), невеликої кількості лимонного соку.
Схожий на нього «Гібсон», що складається з дев'яти частин джина і однієї сухого вермуту, декорують маленькою маринованою цибулинкою. Його наливають у ємність, заповнену льодом на третину. Для залучення клієнтів застосовують такі неїстівні елементи, як парасольки, соломинки, ложечки. Приєднують їх, як правило, до краю ємності.
На професійних конкурсах барменам заборонено використовувати такі прийоми, тут декор повинен бути їстівним. В інших випадках вони можуть застосовувати різні подачі для залучення клієнтів.